PUDING JAGUNG BERLAPIS

PUDING JAGUNG BERLAPIS
puding jagung
Bahan-bahannya:
  • 20 gm agar2 serbuk
  • 200 gm gula halus
  • 1200 ml air
  • 50 gm tpg kastad
  • 100 gm butter --> dicairkan
  • 2 biji telur
  • 130 gm susu segar
  • 1/2 sudu teh pewarna hijau
  • 120 gm jagung tin
Cara-cara Membuatnya:
  1. Agar2 + gula + air disatukan di dlm periuk dan dimasak hingga agar2 hancur.
  2. Tpg kastad + butter cair + telur + susu dipukul dlm satu mangkuk hingga sebati.
  3. Setelah agar2 hancur sepenuhnya, tapis ke dlm periuk yg lain dan diletakkan kembali ke atas api yg kecil.
  4. Kemudian, masukkan adunan kastad ke dlm adunan agar2 dan dikacau hingga pekat.
  5. Bahagikan adunan kepada dua : satu diwarnakan hijau & satu lagi dicampurkan jagung ke dlmnya.
  6. Tuangkan adunan hijau ke dlm acuan dan biarkan keras sedikit, baru dituangkan adunan jagung ke atasnya. Sejukkan.

Komentar