Langsung ke konten utama
|
puding jagung |
Bahan-bahannya:
- 20 gm agar2 serbuk
- 200 gm gula halus
- 1200 ml air
- 50 gm tpg kastad
- 100 gm butter --> dicairkan
- 2 biji telur
- 130 gm susu segar
- 1/2 sudu teh pewarna hijau
- 120 gm jagung tin
Cara-cara Membuatnya:
- Agar2 + gula + air disatukan di dlm periuk dan dimasak hingga agar2 hancur.
- Tpg kastad + butter cair + telur + susu dipukul dlm satu mangkuk hingga sebati.
- Setelah agar2 hancur sepenuhnya, tapis ke dlm periuk yg lain dan diletakkan kembali ke atas api yg kecil.
- Kemudian, masukkan adunan kastad ke dlm adunan agar2 dan dikacau hingga pekat.
- Bahagikan adunan kepada dua : satu diwarnakan hijau & satu lagi dicampurkan jagung ke dlmnya.
- Tuangkan adunan hijau ke dlm acuan dan biarkan keras sedikit, baru dituangkan adunan jagung ke atasnya. Sejukkan.
Komentar
Posting Komentar